Ekofilm v Opavě v rámci Dne Země

V rámci Dne Země v Opavě uspořádal spolek Za Opavu promítání tří krátkých filmů, které byly promítány na festivalu Ekofilm 2016. Jednalo se o filmy Lesní zahradníci, Volání od moře a Malí lidé, velké stromy.
Všechny tři filmy, byť se odehrávaly tisíce kilometrů od sebe, spojoval jeden společný rys – tradiční společnost se střetává s civilizací a je jí ohrožována.
Film lesní zahradníci byl totiž o slonech v Laosu a povolání mahútů, tedy lidech, kteří vychovávají slony pro práci v lese. Jenže za poslední roky poklesl počet slonů v Laosu na 400 kusů. Jejich populace v přírodě je přímo ohrožena, stejně tak povolání mahút.
Film Volání od moře nás zavedl na indonéské ostrovy do vesnice tradičních rybářů, kteří se zde živili lovem ryb po celá staletí. Jenže ryby v oceánech jsou přeloveny, jejich počet ubývá a mizí také korálové útesy. Jejich tradiční obživa je tedy ohrožena a část z nich je nucena živit se jako dělníci třeba v Singapuru.
Poslední film Malí lidé, velké stromy byl o pygmejích v Kongu, kteří žijí v pralese v blízkosti menšího města. Tradičně se živili lovem, jenže i zde je zvěř lovena profesionálními lovci. Navíc část mladých z kmene se stěhuje do civilizace a opuští své rodiče. Lesy jsou vypalovány …

Jak budou vypadat tato místa za 10 nebo 50 let? Čím se budou děti nebo vnuci těchto lidí život? Na tyto otázky není lehké odpovědět, avšak částečně to můžeme ovlivnit i my – např. výběrem věcí které nakupujeme. Neboť dnešní svět je tak propojen, že naše chování nepřímo ovlivňuje i místa tak vzdálená, jako je třeba Indonéská vesnice.

Komentáře jsou vypnuty.