První opavská Semínkovna

V rámci Dnů evropského dědictví byla v sobotu 9. září otevřena v Matičním domě v Opavě první opavská Semínkovna. Po úvodním slovu Tomáše Skalíka byly na určené místo vloženy první druhy semínek. Nyní jsou k dispozici zájemcům, kteří by si chtěli rozšířit své zahrádky o nové rostlinné druhy, anebo by rádi přenechali svá semínka ostatním.    

Semínkovny jsou založeny na stejném principu jako knihovny, ale místo knih si vypůjčujete semínka. Výpůjční doba je, díky vegetační době rostlin, delší než u knih. Osivo v Semínkovně uložené je k dispozici zdarma a pro všechny. Pokud se vám rostliny podaří vypěstovat a získáte semena, vrátíte stejný balíček, jako jste dostali, aby je mohl využít někdo jiný. Rostliny můžete svobodně šířit dál, třeba mezi svými přáteli, podmínkou je nekomerční využití. Pokud budete chtít do Semínkovny věnovat vlastní osivo, mělo by pocházet ze zdravých rostlin, z chemicky neošetřené produkce, pěstované bez použití hnojiv. Semena nesmí pocházet z rostlin, na které se vztahuje některé z platných zákonných ujednání omezující jejich volnou distribuci (některé odrůdy jsou chráněné autorskými právy), není sdíleno ani osivo invazivních či zákonem chráněných nebo zakázaných druhů. Celá iniciativa je založena na dobrovolnosti a vzájemné důvěře všech zúčastněných.

Prosíme vás tímto o vaše osivo, které můžete přinášet i odnášet ze semínkovny v Opavě, a to v otevírací době spolku Za Opavu v Matičním domě každé pondělí v čase 12-14.30h a 16-18h. Semínka ovoce, zeleniny či okrasných rostlin by měla být uložena v sáčcích či boxech a označená názvem, datem a místem původu. Děkujeme za sdílení 🙂

http://www.rozhlas.cz/ostrava/publicistika/_zprava/v-opave-vznika-prvni-mestska-seminkovna-fungovat-ma-od-zari–1745188

http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/opava-seminkovna31072017.html

Komentáře jsou vypnuty.