Zahradní slavnost v Alžbětině zahradě

Hudba mezi záhony. Tóny se vsakují do salátů a ředkviček. Přeskakování jisker – slova, pohledy, přiťuknutí. Děti na zdi. Očekávání, ale svoboda. Ochočení města.

Květnový čtvrteční podvečer (16.5.) byl již potřetí věnován Zahradní slavnosti na Alžbětině zahradě. 14 dní před tím průběžně pršelo a ještě dopoledne bylo pod mrakem a spadlo pár kapek. Odpoledne se naštěstí počasí umoudřilo a vytvořilo ideální kulisu pro vrchol večera. Ale nepředbíhejme J.

Zahrada byla připravena, guláš voněl, pivo vychlazené a po 17 hodině se začali scházet lidé. Zpočátku na SWAP rostlin* a program pro děti anebo jen tak na popovídání s kamarády.  V rámci zahradní slavnosti byla realizována také výtvarná dílna. Děti si mohly nazdobit květináč nebo vyrobit větrník. Společně jsme také vyzkoušeli výrobu semínkových bomb z hlíny, jílu a semínek.

Kapela ladila, a když skončila, přišla na řadu stand-up comedy v podání Jakuba Plaskury a Adama Poštolky. 

Před 19 hodinou se zahrada stále více zaplňovala a v jednu chvíli na ní bylo více než 100 lidí, kteří přišli na premiérový koncert opavské kapely Jarem být. Ta předvedla 10 svých autorských skladeb, které do té doby nikde veřejně nezazněly a 4 upravené skladby opavských kapel Sonyk Bell, Expedice Apalucha a Kofe-in. Jako host vystoupil také Jura Bosák. „Vyprodaný sál“ vyprovodil členy kapely aplausem a oslava pak probíhala až do brzkých ranních hodin.

Zahradní slavnost vnímáme jako populární způsob sdílení komunitní zahrady v centru města s veřejností, jako prostor k potkávání a sdílení. Těšíme se tímto i na příští rok.

*SWAP rostlin neboli výměnný obchod vedoucí k šetrnosti a udržitelnému rozvoji, se v Opavě uskutečnil vůbec poprvé. Jeho cílem bylo vytvořit fórum pro výměnu rostlin s ostatními zahradníky. Ke sdílení byla semena, řízky a transplantace z vlastních zahrad, oken a balkonů.

Komentáře jsou vypnuty.