Den architektury

Přijměte pozvání na Den architektury, v rámci kterého se v Opavě uskuteční tři přednášky (odkazy a anotace níže) ve dnech 4., 5. a 7. října 2019.

O jakou akci jde osvětluje následující průvodní slovo:

Spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami připravuje na podzim devátý ročník celorepublikového festivalu, do kterého jsou zapojena česká a moravská města a obce všech velikostí. Letos se uskuteční kolem víkendu 5. až 6. října 2019.


Mezinárodní den architektury jako takový je oficiálně stanoven na první říjnové pondělí. V České republice a lokálně na Slovensku však neslavíme pouze jeden den, ale celý týden architektury. Spolek KRUH prostřednictvím festivalu umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí. Den architektury není jen architektura a urbanismu, ale i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, čtvrtě či města.


Festival se koná každoročně průměrně v 75 městech a obcích či místech, a to během více než 190 akcí během dvou dnů. V roce 2018 však padl historický rekord a celkem 333 akcí se konalo v 93 městech, z toho čtyři na Slovensku.


Den architektury nejsou jen procházky, ale také cyklojízdy, plavby, projekce, diskuze, workshopy pro rodinné publikum, umělecké instalace a happeningy.

(převzato z  https://www.denarchitektury.cz/o-nas/)

Anotace přednášek:

REICHNER VERSUS BAUER – KDO V OPAVĚ UDĚLAL VÍCE?

https://www.denarchitektury.cz/program/opava-reichner-versus-bauer-kdo-v-opave-udelal-vice/ 

Leopold Bauer a Otto Reichner jsou dva architekti, kteří postavili na území města hned několik staveb, které jsou dosud tím nejlepším, co zde bylo postaveno. Období první republiky a stavby, jež jsou všeobecné známé, i ty, které už dnes jsou natolik změněné, že se jen těžko rozpoznává původní vzhled a že jsou z pera jednoho z architektů nebo někoho z jejich spolupracovníků. Procházka po architektuře, jež vznikla v období první republiky a  možná navazuje na Bauhaus. Nebo je jen regionální nápodobou ve funkcionalistickém či expresionistickém stylu? S historikem umění Daliborem Halátkem z Národního památkového ústavu. 

Sraz: pá 4. 10., 16.30, prostranství před obchodním domem Breda

 

30 LET, 30 STAVEB – CO JSME SI TU POSTAVILI

https://www.denarchitektury.cz/program/opava-30-let-30-staveb-co-jsme-si-tu-postavili/

V Opavě vznikla, nebo byla rekonstruována, celá řada budov. Za každý rok bude vytipována jedna realizace a bude podniknuta vycházka s obrázkovým doprovodem, který seznámí s tím, co v Opavě po revoluci vzniklo nebo bylo rekonstruováno. Procházka s členy spolku ZaOpavu s drobnými happeningy u jednotlivých staveb.

Sraz: so 5. 10., 15.00, před Matičním domem, Rybí Trh

 

OPAVA LEOPOLDA BAUERA A NEDOKONČENÝ PAMÁTNÍK

https://www.denarchitektury.cz/program/opava-leopolda-bauera-a-nedokonceny-pamatnik/

Kostel sv. Hedviky byl 7. října 1938 těsně před dokončením. Jak měl skutečně vypadat a jak vůbec vznikal tento netypický památník obětem první světové války? Vzpomínková přednáška historika umění Dalibora Halátka v kostele sv. Hedviky o Leopoldu Bauerovi a jeho posledním díle, které nikdy nedošlo dokončení.

Sraz: po 7. 10., 17.00, kostel sv. Hedviky v Opavě

Komentáře jsou vypnuty.