Ve čtvrtek 23. července proběhla opavská část festivalu Země na talíři, která se věnovala smysluplnému nakládání s potravinami od jejich produkce přes zpracování a distribuci až po jejich konzumaci. Akce proběhla v Matičním domě a byla připravena ve spolupráci spolků Bludný kámen, Za Opavu a Na Mysli.
Program byl následující:
16:00-17:00 Workshop výroby pítek pro ptactvo a hmyz v rámci projektu NEJMÉNĚ 25
17:00-18:30 Projekce filmu Sustainable: Potraviny v jiném světle
18:30-19:30 Debata se zástupci Food Not Bombs Ostrava, s Barborou Kebovou ze Zachraň jídlo a Institutu cirkulární ekonomiky, a se zakladateli opavské komunitní zahrady ze spolku Za Opavu.
20:00-21:00 Komunitní večeře
Akce probíhala v příjemné atmosféře, zúčastnilo se jí cca 30 lidí. Nejdůležitější částí byla diskuze, v rámci které byla řešena problematika plýtvání potravinami, rolí potravinových bank, paběrkováním a dalšími tématy.
Pro účastníky bylo připraveno také vegetariánské občerstvení z potravin z potravinové banky.
Projekt finančně podpořilo Statutární město Opava.