8. OPAVSKÉ NOČNÍ KU-PÉ 7. 10. 2021

Téma: ZDROJE VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ

 

MARTIN STRAKOŠ

Místa – lidé – události – texty a obrazy

Narodil se v dýmající Ostravě na počátku 70. let a od té doby trvale žije ve Svinově, což byla výspa Opavského Slezska na pomezí s Moravou. Nezná rodiště a z něho nazíraný svět jinak, než sešněrovaný železnicí a silnicemi, kterým kralují vlaky a automobily. Teprve za touto hradbou existuje fascinující příroda Polaneckého lesa, zkrátka zcela jiné prostředí než to, které si běžně spojujeme s Ostravou a které obýváme. V dětství si přál napsat nějakou knihu. Měl to být román, i když tehdy nevěděl, co to přesně znamená. I po přečtení desítek románů to dodnes neví, zato se mu podařilo sepsat nějakou řádku jiných knih. Netýkají se však beletrie, i když za každým, byť odborným textem, existuje příběh. Martinův profesní zájem ho totiž nasměřoval jinam, konkrétně k poznávání architektury. Ačkoli ji neprojektuje, pokouší se ji zachytit ve slovech, protože i slova mohou být v určité konstelaci součástí architektonické kultury. Její kontury sice jen tušíme. Zásadní přitom nejsou pouze stěny, dispoziční proměny a prostorové útvary. Součástí světa stavebního umění jsou i výstavy, přednášky, knihy a především myšlenky, pronikající oněmi skutečnými i pomyslnými stěnami k lidem, kteří touží žít v ráji, avšak netuší, kde onen ráj hledat a jak blízko něho se můžou nacházet.  

 

HANA HALFAROVÁ

Je to o lidech

Novinářka na volné noze. Externí redaktorka časopisů Vlasta a Receptář. Vystudovala žurnalistiku a masová média a český jazyk a literaturu na Masarykově univerzitě v Brně. Rozmluvila se v jihočeském rádiu a rozepsala v ostravské ČTK jako domácí a ekonomická zpravodajka. Vyškolila se na dvou rodičovských, poté přeplavala na druhý břeh k Public relations, aby se po roce vrátila zpět k řemeslu, a to publicistice. Baví ji psát rozhovory, ráda naslouchá. Nejen lidem ze severu Moravy, kde žije na venkově.

 

 

OLGA DOLÁKOVÁ

Krajina a umění jakozdroj energie

Olga je milovnice umění, narozená v roce 1977. Její zájem o architekturu a dějiny umění vyústil v aktivity směřující k záchraně industriálních staveb v Ostravě. Učí na střední škole a věří, že své nadšení předá dalším generacím. Kromě vychovatelských sklonů tíhne k potulování, čtení a mírnému filozofování.

 

VENDULA KOLÁŘOVÁ

O spolupráci

Venna. studio je projekt dvou absolventek ateliéru tělového designu Fakulty výtvarného umění VUT v Brně – Venduly Kolářové a Natálie Drevenákové. Tato dvojice vytváří udržitelný design s využitím lnu, který je nejpřirozenější volbou v odvětví evropského oděvního průmyslu. Předností lnu je jeho pevnost, odolnost a funkčnost v různých ročních obdobích. Konstrukce oděvních střihů, které Venna.studio vyrábí, jsou jedinečné zejména svojí variabilitou. Každý kousek je vytvořený na míru tak, aby co nejvíce vyhovoval tělu klienta, který si spolu s dvojicí návrhářek projde i výrobním procesem. Tím si ke svému kousku oblečení vytvoří silnější vztah a pozná hodnotu práce a času, který se skrývá za jeho vznikem.

 

MILAN KRISTÝNEK

Úvaha o zdrojích v pseudohistorickém kontextu

M.K. je osoba aktivní technicky, zvukově, literárně, zřídkakdy fyzicky.

 

 

IGOR KRČMÁŘ

Okraje

Narozen v Novém Jičíně, stejně jako jeho předci, ale v tomto vícejazyčném regionu je jeho rod přítomen už minimálně tři století. Po stavební průmyslovce v Ostravě-Přívoze pracoval v OKD, oddělení ocelových konstrukcí Báňských projektů v Ostravě, odkud se mu podařilo nakonec dostat na Fakultu architektury VUT v Brně. Po absolvování pracoval na Útvaru hlavního architekta v Ostravě, od roku 1992 na (Státním, dnes Národním) Památkovém ústavu v Ostravě, a od roku 2008 působí na katedře architektury FAST – VŠB v Ostravě. Jako autorizovaný architekt se věnuje zapomenutým územím i objektům vč. památek (od Ropice po Sovinec) a drobným pracím z kovu.

V minulém roce ho jeho bývalí studenti přemluvili k založení atelieru KJJ-architekti.

 

VENDULA BENEŠ

Teď a tady

Žena (ShuWen) praktikující architekturu v Číně, učící architekturu na VŠB, matka jednoho syna – pětileťáka, žena PROMĚNY rodu, designérka tvořící svět a módu UDRŽITELNĚ, ve SLOW, minimalisticky, s láskou k matce Zemi.

S pratelným papírem až na kraj světa! ÓM

 

MARKÉTA JANEČKOVÁ

…  

Narodila se v roce 1974 v Opavě. Vystudovala pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci – Výtvarná výchova pro ZUŠ a střední školy. Od r. 2002 působí jako pedagog výtvarné tvorby na opavské ZUŠce. Výtvarnice, učitelka, lektorka výtvarně-zážitkových kurzů, baskytaristka kapely Rotující kedluben, milovnice procházek v dešti a mlze, obdivovatelka rukodělné tvorby a slovenského folkloru, nadšená vyšívací začátečnice, příležitostná cvičenka jógy, malířka, obdivovatelka a fanynka všech, kteří věnují svou energii  obnově   a  záchraně  kulturního  dědictví.

Ve svém živlu se cítí, když dují pořádné větry. Do práce jezdí na kole … Žije ve Zlatníkách se třemi kočkami, partnerem a dospělým synem.  

 

LIBUŠE VONDRÁČKOVÁ

Nikdy není pozdě

Je opavskou rodačkou. Absolvovala opavské gymnázium a poté Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, obor klavír a hudební výchova. Je vdaná a má děti Lukáše a Lenku.

 

DANIELA RADKOVÁ A ZDEŇKA HäUSEROVÁ

Horká karta

 

 

 

 

 

 

 

HANA URBANČÍKOVÁ

klavírní improvizace

VENUŠE DROCHYTKOVÁ

průvodce pořadem

 

Kulturní večer se uskutečnil za finanční podpory statutárního města Opavy, Ministerstva kultury ČR a Nadace české architektury.

Komentáře jsou vypnuty.