Zahájení Dnů architektury – výsledek ceny J.M.Olbricha 2021

V pátek 1.října to v 18hodin vypadalo na Horním náměstí v Opavě na velkou slávu. Z ochozu Hlásky zněly fanfáry, na náměstí postávaly desítky lidí. Aby taky ne, když začínal další ročník Dnů architektury a zahajovaly se hned tři výstavy ve Slezance najednou (budou otevřeny jen do 10. října!). Slezanka dostala navíc, v rámci projektu VZOM opavské ZUŠ a probíhajícího ZUŠ open, částečně nový kabát, kdy byla na část fasády pověšen obraz s motivem původních historických domů. 

První výstava představovala projekt červencového architektonického workshopu a přípravy na něj v průběhu celého předchozího půl roku. V ulicích a parcích města vzniklo několik velmi zdařilých realizací a jednotlivé plakáty ukazují cestu od prvotního návrhu, po realizaci. Celou aktivitu pedagogicky, architektonicky i realizačně vedl Michal Poláš ve spolupráci se Zuzanou Tázlarovou a Markétou Janečkovou. Výstava je pak doplněna fotografickými momentkami z celého procesu od Katky Skalíkové.

Druhá výstava, kterou zprostředkoval Spolek architektury města a přišel zahájit sám pan primátor, představuje dva hlavní zvažované architektonické projekty města. Rekonstrukci zimního stadionu a novostavbu Aqua centra v sousedství městského koupaliště. Nutno podotknout, že prezentace veřejnosti v takovém rozsahu probíhá u obou projektů poprvé.

Poslední výstavou je výstava nominací Olbrichovy ceny za architekturu za novostavbu realizovanou v letech 2019-2020. Sedm nominací na jednotlivých plakátech doplněné o jeden plakát s hodnocením poroty a slovním zdůvodněním udělení ceny a čestného uznání. Vítězem Olbrichovy ceny 2021 se tak stal Penzion pro seniory na Hálkově ulici v Opavě-Kateřinkách od architektonické kanceláře Citywork. Komise ocenila nejen to, že stavba vznikla na základě architektonické soutěže, ale i zdařilý výsledek, kdy vznikl objekt, jež pozitivně ovlivňuje své okolí a svou nesouměrnou fasádou nepostrádá vtip a proporce. Komise se také jednomyslně rozhodla udělit i čestné uznání. To putovalo do rukou starosty Stěbořic, které byly investorem rozhledny Šibenice nedaleko Březové, jež je součástí Stěbořic. Komise ocenila skulptivní pojetí a zvládnutí složitého úkolu betonáže, stejně jako celkový koncept navazující na historii místa, kdy měla v roce 1938 právě zde vzniknou vojenská pevnost Šibenice, ale nikdy nebyla dokončena. 

V rámci poptávky byl prodloužen termín hlasování veřejnosti na webu www.zaopavu.cz až do 10. října letošního roku.

        

Komentáře jsou vypnuty.