Vydařená Svatováclavská slavnost

V odpoledních hodinách 28. září 2022, tedy během svátku sv. Václava, se v kostele Svatých Janů a jeho okolí konala Svatováclavská slavnost. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program, ze kterého přinášíme zprávu a fotky.

Den volna jsme se rozhodli zpestřit Svatováclavskou slavností. V rámci ní byly připraveny dva koncerty místních kapel, přednáška a několik doprovodných aktivit pro veřejnost.

V odpoledních hodinách se začal předprostor kostela Svatých Janů postupně zaplňovat návštěvníky. Byly zde připraveny stánky s občerstvením, výrobky pro děti i dospělé a drobné dílničky.

V 15 hodin začal bubenický workshop pod vedením opavského bubeníka Iva Samiece. Ten dokázal rozbubnovat jak dospělé a děti a ukázal jim, že najít rytmus v sobě dokáže skoro každý.

V 16 hodin začal koncert první z kapel, a to bruntálské „Večery v jednom“. Kvůli počasí, kdy dopadlo mezi návštěvníky několik kapek, se koncert odehrával v kostele. Kromě koncertu si zde mohli návštěvníci prohlédnout také výstavu nebo koupit knihy.

V 17 hodin začal druhý koncert, tentokráte tříčlenné opavské skupiny Jarem být, na kterou se přišel podívat téměř plný kostel. Těm zahráli několik svých nových a některé známější songy. V průběhu koncertů probíhalo venku také moštování domácích jablek.

V 18 hodin měl přednášku Martin Pavlíček na téma Svatý Václav v umění a architektuře. Zde si mohli užít zase milovníci historie a umění.

Akce se odhadem zúčastnilo cca 200 lidí všech věkových kategorií.

Tuto akci podpořilo Statutární město Opava v rámci projektu „Krajiny města vnitřní i vnější“.

Děkujeme taky za spolupráci lesnímu klubu V koruně stromu.

Komentáře jsou vypnuty.