9. OPAVSKÉ NOČNÍ KU-PÉ 5. 10. 2023

Téma: RESTART

 

IVO SAMIEC

Primitiv

Do Opavy přišel po studiích na Janáčkově konzervatoři, obor hra na bicí nástroje a po studiu na Ostravské univerzitě, katedře psychologie, kde se mj. věnoval zejména muzikoterapii. V Opavě působí již přes 20 let jako bicista orchestru Slezského divadla a jako učitel hudby v ZUŠ. Výuce hry na bici nástroje se věnuje i jako volnočasové aktivitě, určené pro širší veřejnost bez ohledu na věk účastníků, což můžete znát z působení bubenického orchestru BORIS.

ROMANA MALIŠ BÍLKOVÁ

Staré domy a nové funkce

Vystudovala fakultu architektury na ČVUT v Praze a založila grafický ateliér v Praze, který se věnoval korporátnímu a obalovému designu. Poté vybudovala v Čeladné architektonický ateliér, jehož prioritou jsou (přes široký fokus staveb veřejných většího rozsahu i rodinných domů různých měřítek, komerčních i soukromých interiérů) rekonstrukce, adaptace a hledání nových funkcí pro staré objekty.

Krása a nadčasovost vzniká spojením věcí, které vznikaly v průběhu let a staletí. Staré stavby si zaslouží novou funkci, netradiční spojení často posunou dál i design či vlastní provoz.

TEREZA SVATOŠOVÁ

Restartuji pomalu

Je absolventkou atelieru kresby prof. Jitky Svobodové. Je kreslířkou a sochařkou. Žije a tvoří v Mokrých Lazcích. Učí seniory v Akademii III. věku a také děti na Základní škole – Montesorri. Realizuje umělecké zakázky a účastní se sochařských soutěží. Je mámou tří dětí a baví ji každá umělecká výzva. S manželem se podílí na stavbě jurt. Ale z mateřského módu se restartuje pomalu…

IVAN BERGER

Nové využití průmyslových hal v Dolních Vítkovicích

Je vystudovaný historik a muzeolog a celý svůj profesní život se motá kolem muzeí a v muzeích.

Pracoval v několika státních muzeích, aktuálně působí v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Také spolupracoval s Tomášem Skalíkem a Martinem Klimešem na několika výstavních expozicích, např. „Jak jde kroj, tak se stroj“ pro Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, expozici Vincentka v Luhačovicích, muzeu Šipka ve Štramberku, muzeu nákladních vozidel TATRA v Kopřivnici, muzeu na Ploštině, přírodovědecké expozici pro Muzeum Východních Čech v Hradci Králové, expozici Dany a Emila Zátopkových v Kopřivnici.

ZUZANA VRTIŠKOVÁ

Na restarty nevěřím

Je ženou, matkou, manželkou. Už jako malou ji fascinovaly koně. Žije na malé rodinné farmě, kde pronajímá prostory k ubytování nebo workshopům, kurzům, školením. Nedílnou součástí je i práce maséra, terapeuta.  Snaží se žít v souladu s přírodou a být co nejméně potravinově závislá.

 

MARTIN KŘÍŽ

Restart školství

Je environmentálním pedagogem z Vysočiny. V současné době lobuje za pestré a školní lesy, pomáhá učitelům učit v zahradě, parku, městě i přírodě, pere se s klimatickou výchovou, radí jak učit o mrtvém lese a bojuje proti soutěžím ve sběru papíru. Chce, aby se konečně začalo učit jinak.

 

SYLVA TAVARILA PEKAŘOVÁ

REST-ART aneb Umění odpočinku

Je průvodkyní vysokou citlivostí a cvičením Lesní MysLi, je ženou s citlivou duší a velkým srdcem, zpěvačkou opavské ženské kapely 3+1Band.

 

 

TOMÁŠ POSPĚCH

Šumperák

Působí  jako pedagog v ITF SU v Opavě, jako kurátor fotografie Uměleckoprůmyslového musea v Praze a nakladatel. Jako historik umění se zaměřuje především na fotografii a současné umění střední Evropy. Je autorem nebo spoluautorem více než 40 knih, například Eugena Wiškovského, Viktora Koláře, Jindřicha Štreita, Jiřího Hankeho, Jana Jindry, Gustava Aulehly, Jaroslava Pulicara nebo Josefa Koudelky. Některé knihy také vydává ve svém nakladatelství PositiF: snaží se propojovat svět současného umění a fotografie, baví jej tvořit dobře zpracované autorské knihy a mimo jiné budovat prostor pro mladé autory nebo fotografy, kteří za sebou mají zásadní tvorbu, ale ta dosud nebyla zpracována v žádné publikaci.

VERONIKA PSOTKOVÁ

Restart … rest … art … rest … art

Její  práce je založena na principech realistického figurálního sochařství. Vytvořila již řadu instalací pro galerie i ve veřejném prostoru. Její drátěné sochy jsou do velké míry transparentní a mají snahu se prolínat do prostoru okolní krajiny a architektury. Zpracovává i náměty autobiografického charakteru: glosuje rodinný, partnerský i mateřský úděl ženy. Svůj život zachycuje v dynamickém sochařském deníku už od roku 2007, kdy shodou okolností vytvořila své první drátěné sochy právě v Opavě. Její tvorba byla představena na samostatných i skupinových výstavách jak v České republice, tak i v zahraničí.

ZUZANA JEŽKOVÁ

Zažívám restart díky přírodě

 

 

 

 


Jsem
tvůrkyně
všeho
živého
i mrtvého
když je potřeba.
Obracím svůj pohled
dovnitř sebe
a to co najdu
je bohatství.
To bohatství
předávám vám
skrze mýdlotvorbu.
Vůně
které čichám
mi přetváří
každou buňku v těle.
Cítím to.
Nechávám se tím unést.
Je to jemné.
Tak jemné,
že by se to dalo přehlédnout.
Ta-jemná Zu.

 

HANA URBANČÍKOVÁ

klavírní improvizace

VENUŠE DROCHYTKOVÁ

průvodce pořadem

DALIBOR HALÁTEK

technická podpora

 

Kulturní večer se uskutečnil za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Nadace české architektury.

 

Komentáře jsou vypnuty.