První dvě questingové trasy v Opavě otevřeny

Víte, co je to Questing? 

Quest neboli hledačka je cesta, zábava i poučení. Hra je obdobou známé Šipkované, na jejímž konci může čekat poklad. Účastníci se vydají na cestu, na které hledají indicie a orientační body, orientují se v mapě a luští tajenku. Hledačky jsou tvořeny místními lidmi či organizacemi pro radost a zábavu, pro potěšení jich samých i návštěvníků daného místa.
Questing vznikl jako nástroj pro rozvoj místní komunity, pro poznávání místního dědictví a pro rozvoj místně zakotveného učení ve školách. Zároveň přináší poznání a radost.
Questing využívá zábavných forem k přenosům informací a tím upevňuje vztah k místu jeho účastníků, vzdělává je a napomáhá smysluplně a aktivně trávit volný čas.

Jak vznikly první dvě questingové trasy pro Opavu?

S nápadem přišla před rokem Kateřina Skalíková. Na základě shody byl připraven projekt na zpracování dvou pilotních questingových her pro Opavu. Vznikly dva pracovní týmy, jeden pod vedením Informačního centra v Opavě a druhý pod vedením Adama Šťastného ze spolku Za Opavu. Cílem projektu je zvýšit zájem veřejnosti a kultivovat její hodnoty ke kulturnímu, technickému a přírodnímu dědictví ve městě Opavě. Zážitkové hry formou questingu jsou zaměřeny na 1) poznávání významných míst v historickém jádru města – historickou a moderní architekturu, veřejný prostor, přírodní zajímavosti a 2) poznávání míst a událostí spojených s vědecko-technickým pokrokem města.
Partneři zapojení do projektu:
Za Opavu z.s., Statutární město Opava, Magistrát města Opavy, Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže, Nadační fond Nabla.

Kde a jak si můžete opavský questing zahrát?

Obě trasy byly slavnostně otevřeny při příležitosti Dne evropského dědictví v sobotu 9. 9. 2017.
Pracovní listy obou tras je možno vyzvednout v Informačním centru města Opavy, kde dostanete také další informace k pravidlům her. 

Další možností je vytisknout si vlastní cestou pracovní list z podkladů, které si můžete stáhnout zde:

Questing_Křížem_krážem_staletími_Opava

Questing_Trojbarevný_svět_Opava

 

Komentáře jsou vypnuty.