Cena J.M. Olbricha za rekonstrukci realizovanou v letech 2016-2017 na Opavsku

Slavnostní vyhlášení o udělení Ceny J.M. Olbricha se uskuteční při vernisáži výstavy všech nominovaných projektů na Cenu dne 10.5. 2018 v 18 hodin v Galerii Cella v Opavě.
Výstava potrvá do 22.5. 2018.
Veřejnost se může zúčastnit internetového hlasování o Cenu veřejnosti. 


Odborná porota pro hodnocení novostaveb na Opavsku realizovaných v letech 2016-2017:

Ing. arch. Martin Rosa, architekt
Ing. arch. Lucie Langerová, architektka a vedoucí oddělení památkové péče MMO
Ing. Venuše Drochytková, stavební inženýrka, Vedoucí odboru výstavby MMO
Ing. arch. Zdeněk Lukeš, historik architektury
MgA. Daniel Barták, designér
Ing. arch. Kamil Mrva, architekt
Ing. arch. MgA. Pavel Nasadil, architekt

 
Cena hlasující veřejnosti – Pravidla hlasování
  • Hlasování bude ukončeno dne 8. 5. 2018 ve 12:00 hodin.
  • Každý může hlasovat pouze jednou.
  • Každý hlasující může vybrat pouze jednu nominovanou stavbu.
  • Hlasovat je možno pouze prostřednictvím e-mailu.
  • Svůj hlas zašlete na mailovou adresu kontakt@zaopavu.cz, společně s povinnými údaji – celé jméno a telefonní číslo.
  • Během následujících 24 hodin po vašem hlasování můžete být kontaktováni pro ověření vašeho hlasování.
  • Po ověření bude váš hlas započítán do ankety o Cenu hlasující veřejnosti.

 ​

Nominace (hlasování ukončeno)
nominace počet hlasů
n. č. 1 – vodárenská věž, Opava 17
n. č. 2 – Panský mlýn 3
n. č. 3 – rodinný dům, Kravaře 0
n. č. 4 – penzion pro centrum 0
n. č. 5 – rodinný dům, Velká Polom 0
n. č. 6 – Hotel Kramer 0
n. č. 7 – univerzitní areál, Hauerova, Opava 9
n. č. 8 – Restless, přestavba MŠ, Opava 4
n. č. 9 – kavárna Niederring, Opava 9
n. č. 10 – dům na Dolním náměstí, Opava 0
n. č. 11 – MŠ, Nové Sedlice 2

Nominace na Cenu J. M. Olbricha za rekonstrukci realizovanou v letech 2016-2017 na Opavsku

1. Rekonstrukce, revitalizace a dostavba vodárenské věže v Opavě
arch. studio Casua spol. s r. o. pod vedením ing. arch Olega Hamana za spolupráce s akad. sochařem, prof. Kurtem Gebauerem a ing. Vladimírem Peringrem

Budova technické památky byla postavena již v roce 1892 jako součást Ferdinandovy severní dráhy při konečné stanici odbočné trati z Ostravy do Opavy. Původně režná stavba byla nadstavěna v letech 1941-42 a sloužila jako vodárna pro doplňování vody pro parní lokomotivy, přistavěna byla i kotelna, které vodu dohřívala. V budově je tak zachována studna, komín a samotná věž vodárny. Adaptace pro kulturní centrum KUPE  spočívala v přístavbě kavárny, přilehlého sálu a zázemí se střešní terasou. Uvnitř původní věže jsou nainstalovány sochy Kurta Gebauera a v budoucnu bude možné projet věží panoramatickým výtahem a dokončení bude spočívat v rekonstrukci zbývajících dvou pater věže s původní nýtovanou nádrží.

2. Panský mlýn, rekonstrukce, Opava

Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Petr Doležal, stavební část: Ing. Luděk Valík, Atelier 38 s.r.o, původní koncept: Ing. arch. Pavel Mališ

Historie „Panského mlýna“, pro starousedlíky Kylešovic „U Mohra“ začíná ve druhé polovině 15. století kdy byl poháněn vodou z nedalekého rybníka napouštěného z řeky Moravice. Na počátku 20. století získal mlýn Jan Mohr, který celý mlýn zásadně přestavěl. V mlýně se mlelo až do roku 1953, kdy mlýn v rámci kolektivizace převzalo JZD a mlýn využívalo jako šrotovník, míchárnu krmiv a stáje pro koně. Od devadesátých let 20. století, kdy byl mlýn vrácen v restitucích a postupně, s výjimkou stájí, chátral. Se změnou majitele byla v roce 2013 zpracována Ing.arch. Pavlem Mališem koncepce

celkové revitalizace areálu „Panského mlýna“ a od roku 2015 na základě architektonických návrhů a projektů zpracovaných Atelierem 38 s.r.o. probíhá postupná obnova jednotlivých objektů. V hlavní budově mlýna a stájí byla zřízena restaurace s bowlingem a minipivovarem. V patře multifunkční sál pro pořádání meetingů, školení, svateb a v podkroví hostinské pokoje. Původní vertikální Francisova turbína pohání malou elektrárnu s výkonem cca 25 kW. Vilka bude sloužit pro rekreační ubytování. Hospodářské objekty jsou přestavovány pro potřeby provozního zázemí areálu a původní stodolu čeká přestavba na stáje se zázemím jezdeckého klubu. Areál „Panského mlýna“ je doplněn rybářskou baštou s pstruhovou sádkou a přilehlé bývalé „říční“ koupaliště zatím čeká na svou obnovu ….

3. Rodinný dům, Kravaře

WMA architects,ing.arch. Adam Weczerek, ing.arch. Martin Materna

Rekonstrukce domu v Kravařích, jejímž záměrem bylo vytvořit z jedné bytové jednotky dvě – 2+1 a 4+kk. V přízemí vznikl malý byt 2+1 s minimální bariérovostí a vazbou na ulici, pro využití babičky. V zahradní části byla navržena přístavba obytné části mladé rodiny s vazbou na pozemek. V 2. NP pak klidová část rodiny s ložnicí dětskými pokoji a koupelnou. Návrh maximálně respektoval původní stavbu, její tvarosloví zůstalo zachováno. Hospodářská budova se demolovala a vznikla přízemní přístavba s pergolou a kryté stání pro automobily. Přístavby jsou odlišeny materiálově a svým současným výrazem. Vzhledem k úzké parcele je využita celá její šířka a přístřešek pro automobily má vyšší světlou výšku pro možnost obsluhy zahradní částí větším vozidlem. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem s plošným kolektorem a je použita rekuperace s nuceným větráním.

 4. Penzion pro seniory, Franciscaneum Opava

WMA architects,ing.arch. Adam Weczerek, ing.arch. Martin Materna; Realizace – Slezské stavby

Objekt v Sušilově ulici, tzv. Franciscaneum, byl postaven pro potřeby Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka v roce 1930. Budova je pojednána v duchu barokních forem. Základem je tvar objektu písmene H, s jednolodní kaplí, připojenou v ose hlavního křídla, ze strany dvora a v oblouku jednopodlažní arkády propojeny s krajními křídly budovy. Dispozice byla původně určena pro požadavky ošetřovatelské školy, internátu a ubikace pro sestry zaměstnané v nemocnici. 1944 při náletu zničena kaple a část křídla. 1945, 1975 opravy. 1948 zestátněno. 1960 musely řádové sestry opustit práci v nemocnici. Následně jako domov pro lékaře a zdravotní sestry. V 90. ledech v restitucích navráceno. Před rekonstrukcí byla v prostorách lůžková část plicního oddělení a LDN Slezské nemocnice v Opavě. Předmětem zadání byly stavební úpravy západního křídla a zhruba poloviny hlavního křídla 2. NP, 3. NP a vstupu do západního křídla objektu. Zadáním bylo nahradit současný provoz na provoz domova pro seniory. Vzniklo zde 26 jedno a dvojlůžkových pokojů s bezbariérovými koupelnami. Návrh se i přes veškeré komplikace snažil navrátit prostorům Genius Loci. Veškeré podlahy a výplně dveří jsou nové, schodiště a zábradlí se repasovalo, prostor se vyčistil od různých konstrukcí ze 70. let. Podařilo se otevřít a propojit schodišťový prostor i za cenu vyšších nákladů na přísné požární požadavky na únikové cesty atd.

5. Rodinný dům, Velká Polom

WMA architects, ing.arch. Adam Weczerek, ing.arch. Martin Materna; Realizace – Kern stavby

Dům byl původně tvořen dvěmi totožnými bytovými jednotkami 2+1. Dům byl v minulosti několikrát přestavován a jeho stav před rekonstrukcí neodpovídal svému původnímu výrazu. Zadáním bylo

zachovat dvě bytové jednotky s odděleným vstupem, přičemž jedna menší 2+1 a druhá větší o velikosti 4+kk. Menší byt je otevřen do ulice, větší má v přízemí kuchyň a v navazující přístavbě obývací prostor. 2.NP je pak využito pro ložnice a koupelnu. Součástí rekonstrukce byla i úprava stávající garáže a přístřešek pro automobil. Vzhledem k samotné stavbě, přístavbě a navazující garáže s přístřeškem jsme zvolili tvarové scelení hmot do jednoduchých kubusů, členěných materiálovou různorodostí – omítka, dřevo, plech.

 6. Hotel Kramer

Architektonická kancelář I.D.E.A. s.r.o., Ing.arch.Jaromír Hanuška, Ing.arch.Antonín Řehulka

Budova kulturní památky na hlavní obchodní třídě města Ostrožné ulici. Původně gotický dům prošel v minulosti mnoha přestavbami, z nichž nejradikálnější byla adaptace na byty v druhé polovině 20.století. Vlastníci objektu již několik  let úspěšně provozují ve vedlejším objektu apartmánové ubytování a tak se rozhodli pro adaptaci domu na hotel. Přístavek do dvora radikálně přestavěli na jídelnu a výdejnu snídaní, v patrech změnili dispozice, nutný výtah vložili do schodiště jež prostupuje celým domem. Vnitřní vybavení pokojů sází na kvalitní klasické materiály jako jsou tmavé dýhy, čalounění a obklady. Ve dvoře bylo vytvořeno dostatečné množství míst pro parkování.  

 7. Rekonstrukce univerzitního areálu na ulici Hauerova v Opavě

OSA projekt s.r.o., Ing. arch. Aleš Vojtasík

Původní dvojsálí turnerské tělocvičny na ulici Hauerova používala Slezská univerzita již před rekonstrukcí. Přestavba ale umožnila přestěhování kreativních oborů SLU právě do těchto nových prostor. Do dvora byly k původní budově z 19.století přistavěny dva kvádry obložené žlutobílým dekorem dle návrhu prof. Kvíčaly. V jednom kvádru jsou umístěny kanceláře učitelů, druhý je určen pro sklady a archiv. V původní hmotě vznikl promítací sál, ateliery pro multimediálni tvorbu, baletní sál a zázemí. Ve dvoře byly vybudovány parkoviště, provedena kopie zachovaného pavilonu 1.slezského spolku chovatelů ryb z počátku 20. Století, který je vybaven gastro zařízením a je možno ho využít pro akce na nádvoří, v jeho sousedství vznikla pergola pro posezení a kulturní aktivity.

 8. Restless, přestavba MŠ, Opava

Ing. arch. Tomáš Bindr, Ing. arch. Petr Doležal, Atelier 38 s.r.o, stavební část: Ing. Michal Výtisk, Ing. Daniel Kozel

Školka N. P. Galena ze sedmdesátých let minulého století – zapomenuté vzpomínky z dětství, všudypřítomné vzrostlé stromy bývalého hřbitova, zavazující velikáni architektury Leopold Bauer a Bohuslav Fuchs v sousedství… Školku tvořil dvojpodlažní objekt 4 tříd spojený obslužným krčkem s jednopodlažními objekty varny a kotelny. Konstrukce montovaného MSOB skeletu naplnila při přestavbě a nástavbě Le Corbusierovy teze funkcionalismu. Okouzleni tímto zjištěním, co nejvíce

jsme se snažili respektovat podstatu stávajících objektů, jen mírně vymazávat a mírně přidávat. A do nekonečna korigovat proporce… Pokles počtu narozených dětí v 90. letech minulého století a privatizace státních podniků zapříčinil zánik mnoha institucí předškolního vzdělávání. Budovu koupil soukromý investor a začala se proměňovat v živé centrum společenského života, komunitního i celoopavského. V současné době v budově sídlí šicí dílny, sochařský ateliér s veřejným barem,

kosmetika, kadeřnictví, fitness. Peče se tady pizza, v nástavbě II.NP jsou administrativní sídla. V první fázi byla přestavěna dvoupodlažní budova, byl vybouraný propojovací krček a byly částečně řešeny zpevněné a travnaté plochy. Ve druhé fázi byla realizovaná přestavba varny, kotelny, byla provedena nástavba II.NP a dokončili se zpevněné a travnaté plochy. V současné době se připravuje nástavba

III.NP s administrativou a bytem majitelů. I na pátou tezi – střešní terasu dojde…

 9. Rekonstrukce obchodu na kavárnu Niederring v Opavě

Projekt: Ing. arch. Petr Košárek, MgA. Interiérový a grafický design: MgA. Václav Minařík

Na Dolním náměstí v Opavě je velké množství dochovaných domů z renesančního období, nicméně zpřístupněných je jich jen pár a tak každá provozovna, které se to podaří a prostor nedegraduje je velký úspěch. Po několika epizodických nájmech v těchto prostorách se do rekonstrukce pustil majitel nedaleké pivnice. Měl představu kavárny s dlouhým barem a malou extrovnou v zadní části. To se beze zbytku naplnilo a ve spolupráci s grafikem působí interiér velmi příjemně i když rozhodující je úžasná renesanční hřebínková klenba se sgrafity v medailonech svorníků.

 10. Rekonstrukce domu na Dolním náměstí v Opavě

ing. arch. Jiří Řezák, ing. arch. David Wittassek, ing. arch. Jung – Quarta architektura; statika: ing. Stanislav Daněk

Rekonstrukce kulturních památek je samostatná disciplína a v rámci komplexní rekonstrukce je to obdivuhodný počin. Cenný dům na Dolním náměstí má až gotické založení a hlavní stavební rekonstrukce proběhla na počátku 19.století, dílčí adaptace na byty v průběhu 20.století pak nebyly natolik zásadní aby poškodily materii a podstatu domu. Stavebník za použití vlastních financí investoval nejen je, ale i svou zkušenost se stavební firmou a dokázal domu vdechnout atmosféru od sklepa až po půdu, při zachování většiny autentických prvků, rekonstrukcí a obnovou povrchů podtrhl pietu k historii. Složitá jednání s památkáři i hasiči jsou vyřešeny a splněny. Schodiště se po rekonstrukci stalo jedním z nejkrásnějších interiérů ve městě. Sklepy po vyčištění čekají na svou šanci.

11. Rekonstrukce a zateplení mateřské školy v Nových Sedlicích

Projekt: Ing. Jana Kristová, Ing. Břetislav Světlík

Obecná škola v Nových Sedlicích byla na tomto místě vybudována už hluboko v 19. Století, ale na počátku století 20. Vznikla krásná budova s detaily odcházejícího dekorativismu. Na konci druhé světové války byla školní budova těžce poškozena v průběhu osvobozovacích bojů a při rychlé obnově vzalo členění i většina detailů za své. V rámci energetických úspor bylo rozhodnuto o zateplení budovy a díky invenci i umu projektantů a realizátorů se povedlo při zachování veškerých požadavků dotační autority vrátit budově její ztracenou noblesu a krásu. Členění oken vychází z původních složitěji členěných, detaily rámování a říms jsou rekonstruovány na základě dochovaných fotografií. Nesmírně zdařilé zateplení historické budovy s obnovou původního vzhledu.  

Komentáře jsou vypnuty.