Za Opavu, z.s. - Ovocná 43, 746 01 Opava
    č. účtu: 226684142/0300 / IČO: 270 53 644 / tel: 777 187 823 / kontakt@zaopavu.cz

O nás Kontakty Podpořte nás Chcete se stát členem o. s. Za Opavu? E-shop sdružení Sdružení na Facebooku
 



Plch zahradní

 
o.s.Za Opavu - Kateřina Skalíková - Živočichové v ohrožení - 24. 02. 2009 - 5219 přečtení  
Plch zahradní (Eliomys quercinus) Tento živočišný druh patří mezi kriticky ohrožené druhy hlodavců v České republice. Jedná se o jednoho ze zdejších nejvzácnějších savců. U nás se vyskytuje ještě plch lesní (Dryomys nitedula), který je také ohroženým druhem.
Plch zahradní má nápadné zabarvení. Základní barva hřbetu a hlavy je šedohnědá až hnědočervená, spodní strana těla bývá naopak čistě bílá a je ostře ohraničená. Po stranách hlavy se táhne od oka výrazný tmavý pruh, zasahující až ke krku. Ocas je vždy kratší než tělo, je pokrytý krátkou tmavohnědou srstí a zakončený černobílou štětičkou prodloužených chlupů. Oči i ušní boltce jsou poměrně velké. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 60-140g a celková délka těla i s ocasem činí asi 26cm.
Jeho výskyt je pouze lokální s nízkou početností. Vyskytuje se zejména v nížinách a předhůří Šumavy, Českého Lesa, Krušných hor, v Labských pískovcích, Lužických horách a pravděpodobně také v Českém středohoří a na Kokořínsku. Největší populace plcha zahradního se vyskytuje na Šumavě a v Labských pískovcích. Na Moravě nebyl zatím výskyt tohoto druhu s určitostí prokázán. Ve střední Evropě je považován za pozůstatek fauny teplejších období holocénu a jeho ostrůvkovité rozšíření bylo způsobeno rozčleněním souvislých lesních porostů. Plch zahradní dává přednost skalnatým biotopům, kamenným zídkám i zbořeništím. S oblibou se zdržuje kolem lesních chat, seníků, krmelců i osamělých stavení. Letní hnízda si staví v dutinách skal, stromů nebo i v senících a jiných osamělých staveních. Zimní hnízda jsou větší, dobře vystlaná trávou a listím, dobře ukrytá na místech chráněných před velkými mrazy. V jednom hnízdě přezimuje více plchů. K zimnímu spánku se ukládají v říjnu až počátkem listopadu, probouzejí se koncem dubna a v květnu. Během hibernace ztrácejí jako všichni plši až 50 % své tělesné hmotnosti.
Doba páření, která se odehrává jednou ročně, nastává ihned po probuzení ze zimního spánku. Samice rodí po březosti trvající 21 až 23 dní v průměru 4 až 6 mláďat. Mláďatům se po 18 dnech otevírají oči; jsou kojena 4 týdny a po 5 až 6 týdnech se osamostatňují ale zůstávají s matkou až do podzimu. Pohlavně dospívají až po přezimování. Nejdelší věk jedinců v zajetí je 5 až 6 let, ve volné přírodě se věku 4 let dožije jen asi 10 % populace. Na velmi vhodných biotopech žijí 3 až 4 zvířata (po osamostatnění mláďat je jich až 6) na ploše 1 ha.
A čím se plchové živí? Převažuje živočišná potrava tvořená zejména hmyzem a bezobratlými živočichy, dále drobnými savci i ptačími mláďaty. Z rostlinné potravy převažují různé druhy ovoce a semena stromů, méně pupeny i listy.
Ochrana tohoto druhu znamená hlavně důsledně uchovat vhodná a osídlená stanoviště. Na podporu populace lze vyvěšovat budky, které mohou plchové využít.
stylepit купон украина stylepit.ua купон
[Akt. známka: 2,50 / Počet hlasů: 10] 1 2 3 4 5

Zpět ... | Komentáře: 3 | Přidat komentář |  Informařný e-mail  Vytisknout článek
 
Akce v Matičním domě  
 

Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server